2012 YILI CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI MÜNASEBETİYLE ENGELLİLERLE İLGİLİ YAPILAN FAALİYETLER

• Yılda en az iki kere engelli kardeşlerimize yardımcı olunması konusunda vaaz ve hutbe okunmakta bu hususta toplumsal vicdan harekete geçirilmeye gayret edilmektedir.
  • Görevlilerimizin engelli vatandaşlarımıza daha faydalı olması için “Engellilerin Eğitimi” konulu bir hafta süreli hizmet içi eğitim kursu düzenlenmiş Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Uzmanlarınca  konu görevlilerimize anlatılmıştır.
  • Selçuklu  Hacıveyiszade Camiinde işitme engelliler için vaaz ve hutbeler işaret dili ile anlatılmaktadır.
  • 2012-2013 eğitim-Öğretim  yılında Selçuklu Hacıveyiszade Camii altında  bedensel engelliler, Selçuklu İmamı Rabbani Kuran kursunda ise görme engelliler için Kur’an Kursu açılmıştır.
  • Engellilerin ibadet yerlerinden istifade edebilmeleri için camilerimizde giriş-çıkışı, abdest alma, WC, ve namaz kılma yerlerinde özel düzenlemeler yapılmıştır. Bu cümleden olarak;
  • Meram İlçe Müftülüğünce;
  • İplikçi, Nasuhbey, Tahirpaşa camilerinde engelli rampası yapılmıştır. Yüksek İslam Enstüitüsü Camiine ortopedik engellilerin akülü özürlü aracı ile giriş çıkışları için korkuluk, rampa, bayan-erkek WC, bayanlar için ayrı kapı ve rampa, kapalı garaj, uyarıcı levha, kabartmalı halı, işitme engelliler için projeksiyon cihazı ve perdesi, minareye ezan vakitlerinde minareye renkli uyarıcı ışık konulması çalışmaları devam etmektedir. 11 adet özürlü aracı alınarak ihtiyaç sahiplerine teslim edilmiştir.
  • Karatay ilçe Müftülüğünce;
  •  Merkezi konumda bulunan camilerimizde engellilere yönelik 42 camide rampa,  192 camide merdiven korkuluğu, 35 Camide  WC ve şadırvan, 1 camide asansör yapılmıştır.
  • Her ay gerçekleştirilen aylık mutad toplantılarımızda engelli vatandaşlarımıza yardımcı olunması ve sorunlarının çözülmesi için Kur’ an kursu öğreticilerimiz ve Kur’ an kursu öğrencilerimize engellilere yönelik seminerler verilmiştir.
  •  Camiler ve Din Görevlileri  Haftasında personelin katkılarıyla 4 adet“Akülü Özürlü Aracı”, 4 adet tekerlekli sandalye alınarak ihtiyaç sahiplerine verilmiştir. Daha fazla “Akülü Özürlü Aracı”  alınması için komisyon kurulmuş ve çalışmalar devam etmektedir.
  • Selçuklu İlçe Müftülüğünce;
  • Hacıveyiszade, Halil İbrahim, Yıldırım Beyazıt, Otogar Zeki Altındağ ve Şükrü Coplan, Yüksek Işıklar, Azizzade , Yıldırım Beyazıt  camilerinde engelli rampası kurulmuş, on beş camide özel namaz kılma bölümleri oluşturulmuş, üç camide ise engellilere özel abdest alma yeri ve WC oluşturulmuştur. Erol GÖKBAY isimli vatandaşımıza “Akülü Özürlü Aracı”, alınarak Camiler ve Din Görevlileri Haftasında teslim edilmiştir.

• Akşehir İlçe Müftülüğünce;
  • Meydan, Fatih Sultan Mehmet, Bağkurevler ve Vahap Gazi Camilerinin merdivenlerine korkuluklar yaptırılmıştır.
  • Beyşehir İlçe Müftülüğünce;
  •  Merkez Çarşı ve Eşrefoğlu Camilerinde engelliler için düzenlemeler yapılmıştır. Engelliler için Kur’an-ı Kerim’i öğrenme kursu, tarihi ve turistik mekanlara gezi, piknik, görme engelli Lise Öğrencisi Abdullah ALABOĞA umreye gönderilmiştir. Bütün görme engelli vatandaşlara Braille alfabesi ve çeşitli hediyeler verilmiştir.
  • Çumra İlçe Müftülüğünce;
  • Bedensel özürlü iki vatandaşa “Akülü Özürlü Aracı” verilecektir. Merkez Çarşı Camii ve Bardakçı camilerinde engelliler için özel mekanlar yaplmıştır.
  • Derebucak İlçe Müftülüğünce;
  •  Merkez. Merkez Musalla, Merkez Kuba Camilerinde yürüme engelliler için düzenleme yapılmış ve çalışmalar devam etmektedir.
  • Ereğli İlçe Müftülüğünce;
  •  Camiler ve Din Görevlileri Haftasında engelli bir vatandaşa “Akülü Özürlü Aracı”  verilmiştir.
  • Güneysınır İlçe Müftülüğünce;
  • Engellilere yemek verilmesi ve personel tarafından üç adet özürlülere tekerlekli sandalye alınması kararlaştırılmıştır.
  • Hüyük İlçe Müftülüğünce;
  •  Merkez Bilal-ı Habeşi Camiine engelliler için rampa, Makbule ve Durmuş AKKUŞ Hüyük Merkez Camii’ne asansör yapılması planlanmıştır. Merkez Yukarı Mahalle, Çavuş Kasabası Merkez, Çamlıca Kasabası Merkez, Kıreli Kasabası Minareli, Sekli Kasabası Musalla Camilerine engelliler için düzenlemeler yapılmış ve çalışmalar devam etmektedir.
  • Karapınar İlçe Müftülüğünce;
  • Merkez Osmanlı, Nuri Osmaniye  ve Selçuklu Camilerine merdiven korkulukları yapılmıştır. Din Görevlilerinin katkılarıyla İlçe Merkezinde yaşayan engelli vatandaş Mehmet DİRİ’ye 2.500 TL’ye “Akülü Özürlü Aracı” alınmıştır.
  • Yalıhüyük İlçe Müftülüğünce;
  • Engelliler için Ulu Camiinde korkuluk ve WC yapılmıştır.
  • Tüm ilçe müftülükleri tarafından engellilere yönelik rampa, wc, şadırvan, merdiven korkuluğu vb. çalışmalar devam etmektedir.
  •  Tasdik Olunur.  08/10/2012 Dr. Hamza KÜÇÜK,  İl Müftü Yardımcısı